IMSP - Institutul de Ftiziopneumologie "Chiril Draganiuc"

Limba site-lui:
  • Romanian
  • English
  • Russian

Eficientizarea energetică a instituțiilor medicale cu sprijinul Uniunii Europene

75 de milioane de euro vor fi investiți în  următorii doi ani pentru renovarea și modernizarea  a 10 instituții medicale de importanță națională, inclusiv Institutul de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc”. Proiectul finanțat de Banca Europeană de Investiții, Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare și Uniunea Europeană, își propune să îmbunătățească eficiența energetică a clădirilor publice din Republica Moldova.
Datorită investițiilor europene și sprijinului Guvernului, instituțiile medicale vor reduce consumul de energie cu aproximativ 40%, ceea ce va permite economisirea a 2,8 milioane de euro în fiecare an.
Totodată, anual, un milion de pacienți și peste zece mii de angajați vor beneficia de condiții moderne pentru tratament și, respectiv, pentru prestarea serviciilor medicale.
Până în prezent a fost realizat auditul energetic a instituțiilor medicale vizate:
       Institutul de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc” (blocul principal și Laboratorul Național de Referință);
       Centrul Republican de Diagnosticare Medicală;
       Institutul de Cardiologie (blocul principal);
       Institutul de Medicină Urgentă (blocul 1, blocul 2 și blocul 3);
       Institutul Mamei și Copilului (blocul maternității și policlinica);
       Institutul de Neurologie și Neurochirurgie (blocul 2);
       Institutul Oncologic (blocul principal);
       Spitalul Clinic de Psihiatrie (blocul principal și unitatea pentru copii);
       Spitalul Clinic Republican (blocul principal); 
       Spitalul Clinic Bălţi (blocul principal şi blocul pediatric).
De asemenea, clădirile vor fi dotate cu panouri fotovoltaice cu o capacitate de 1126 kW, care  vor produce aproximativ 1,36 milioane kWh pe an, respectiv va fi  redusă dependența de importurile de energie.
Utilizarea eficientă a energiei va contribui la reducerea emisiilor de COcu 6600 de tone pe an, ceea ce reprezintă o cantitate similară de CO2 emisă de 26,4 milioane de kilometri de călătorie cu automobilul.
În prezent, sunt realizate proiectele tehnice și achizițiile necesare, astfel încât lucrările să demareze în primăvara anului 2025. Reabilitarea celor 10 instituții este preconizată să fie încheiată la sfârșitul anului 2026.
 
Proiectul este gestionat de Unitatea Consolidată pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii (UCIPE) în cooperare cu Centrul Național pentru Energie Durabilă, sub patronajul Ministerului Energiei al Republicii Moldova.