Oricine se poate imbolnavi de tuberculoza. Dar un bolnav de tuberculoza nu este un sacrificat, el se poate vindeca in conditiile in care urmeaza tratamentul corect. Tuberculoza este cea mai vindecabila boala infectioasa. In ultimii ani este in crestere numarul pacientilor diagnosticati cu tuberculoza in Republica Moldova. Controlul tuberculozei este o prioritate nationala si mondiala, ce se reflectă in setul de masuri prevazut de Programul National de Control si Profilaxie a Tuberculozei al Republicii Moldova pentru 2006-2010. Acest program este elaborat in baza strategiei internationale DOTS, o strategie recomandata de OMS pentru a spori controlul tuberculozei.
Ce provoaca tuberculoza?
Tuberculoza este o boala contagioasa produsa de Micobacteria Tuberculosis. Aceasta micobacterie isi gaseste cele mai prielnice conditii de viata in plamani, unde se inmulteste mai usor, dar boala poate sa apara si la alte organe: rinichi, creier, oase, articulatii si chiar ochi. Se estimeaza ca o treime din populatia planetei este infectata cu M. tuberculosis, insa aproximativ 8,4 milioane de persoane se imbolnavesc de tuberculoza in fiecare an si 2 milioane decedeaza. Tuberculoza nu mai este considerata o boala a saraciei, oricine putand contacta M. tuberculosis.
Cum se transmite tuberculoza?
Tuberculoza se transmite prin aer. Un bolnav de tuberculoza raspandeste bacilii, cand tuseste, stranuta, vorbeste, iar persoanele din jurul sau inspira aerul cu microbe şi pot sa se infecteze. Se considera ca o persoana care are tuberculoza si nu se trateaza poate infecta intr-un an aproximativ alte 10 persoane cu care contacteaza. Tuberculoza nu se transmite prin mancare, prin folosirea acelorasi vase sau tacamuri, prin sarut sau relatii sexuale. Cei care fumeaza au un risc de 4 ori mai mare de a se imbolnavi.
Care sunt semnele tuberculozei?
Tuberculoza este o boala, care nu doare, si pot trece saptamani sau chiar luni pana cand apar primele semne. Si tocmai in aceasta perioada bolnavii sunt cei mai contagiosi. Tusea care persista mai mult de trei saptamani, lipsa poftei de mancare, scaderea in greutate, oboseala, cresterea temperaturii intre 37-37,5 grade sunt simptome care trebuie sa faca bolnavul sa se adreseze la medicul de familie. Uneori poate aparea hemoptizie. Alteori boala se manifesta acut, cu tuse, febra mare, care nu cedeaza la tratamentele obisnuite pentru raceala. Omul zace la pat, nu are putere, respira foarte greu. In aceste situatii este esentiala prezentarea urgenta la medic.
Cum sa stiu daca am tuberculoza?
Consultati medicul de familie care va decide daca trebuie sa consultati un specialist pneumoftiziolog. Dupa examenul medical acesti specialisti va pot recomanda la nevoie sa faceti astfel de investigatii ca: examenul microscopic al sputei pentru prezenta bacililor Koch, radiografia cutiei toracice, proba cutanata Mantoux si alte investigatii. Este foarte important sa urmati aceste sfaturi pentru a afla cat mai devreme daca aveti tuberculoza, caci tratamentul la timp sporeste sansele de vindecare. Netratata, tuberculoza nu se vindeca. Ba mai mult, este mortala. Nu trebuie sa va inspaimante diagnosticul de tuberculoza!
Tratata, tuberculoza este una dintre cele mai vindecabile boli infectioase. Cu cat boala este depistata mai devreme, cu atat tratamentul este mai efficient. Cea mai buna metoda de prevenire a tuberculozei este tratarea corecta a persoanelor bolnave. Bacilul Koch este foarte sensibil la lumina si de aceea aerisirea spatiilor in care ne petrecem timpul este o metoda simpla, dar eficienta de prevenire a bolii.
Cum se trateaza tuberculoza?
Tuberculoza poate fi tratata! dar pentru aceasta este nevoie de timp si rabdare. In nici un caz nu trebuie de inventat un tratament singuri. Tratamentul tuberculozei dureaza minimum 6 luni, este gratuit si implica o schema cu mai multe medicamente. Este recomandat ca tratamentul sa fie inceput la spital pe perioada cand bolnavul este contagios. Pacientul este externat dupa 2-3 luni de tratament (faza intensiva), pana cand trebuie sa nu se mai gaseasca bacili in sputa. Apoi urmeaza etapa de tratament in conditii de ambulator (faza de continuare) 4-6 luni. Pacientii se adreseaza la medicul pneumoftiziolog sau de familie pentru a ridica tratamentul antituberculos sub stricta supraveghere. Este foarte important ca tratamentul sa fie efectuat sub directa observare a lucratorului medical! In nici un caz nu intrerupeti tratamentul si respectati toate indicatiile medicului! Tratamentul incorect sau abandonarea lui poate duce la dezvoltarea unei forme de tuberculoza mai grava, care poate deveni incurabila sau duce la deces. Bolnavul de tuberculoza, care respecta cu strictete tratamentul se vindeca si redevine un om normal, reintegrat social. Deoarece tratamentul tuberculozei este de durata lunga nu uitati ca acesti oameni au nevoie de sustinerea familiei, prietenilor, colegilor, membrilor comunitatii pentru a depasi dificultatile in aceasta perioada. Tuberculoza nu este o sentinta pentru a izola pentru totdeauna acesti oameni, dar o boala care poate fi tratata.
Cum sa prevenim tuberculoza?
Intr-un fel sau altul fiecare dintre noi se intalneste inevitabil in timpul vietii cu tuberculoza. Fiecare organism reactioneaza insa la acest fapt in mod diferit. Unii se imbolnavesc, altii se opun activ infectiei, iar o a treia categorie nici macar nu observa agresorul. Totul depinde de rezervele interne, de sistemul imunitar, de capacitatea de a se opune agentului patogen al bolii. Un mod de viata sanatos poate sa va protejeze de imbolnavire. Vaccinarea prin vaccin BCG, o alimentatie rationala, echilibrata, bogata in vitamine, evitarea fumatului, abuzului de alcool, droguri, respectarea igienei sunt determinante in prevenirea bolii. Boala poate fi prevenita daca evitam sa ne aflam in incaperi aglomerate, prost ventilate. Cand tusiti acoperiti gura si nasul cu o batista sau servetel de hartie, recomandati si altora sa faca acest lucru. Nu permiteti nimanui sa va tuseasca in fata. Atunci cand o ruda sau persoana apropiata prezinta semnele de boala organizati izolarea acestuia intr-o odaie separata, bine ventilata si sfatuiti-l sa consulte cat mai curand medicul de familie. Nu uitati, tuberculoza poate fi tratata si tratamentul este gratuit in Republica Moldova!