IMSP - Institutul de Ftiziopneumologie "Chiril Draganiuc"

Limba site-lui:
  • Romanian
  • English
  • Russian

News

Ziua Lucrătorului Medical si a Farmacistului

În cadrul ședinței festive consacrată Zilei Lucrătorului Medical si a Farmacistului au fost aduse mesaje de felicitare, înaltă apreciere și recunoştinţă pentru profesionalism, devotament, activitate prodigioasă în sistemul ocrotirii sănătății, responsabilitate, contribuție remarcabilă la perfecționarea calității asistenței medicale acordate populației care au fost menționate cu Diplome ale Ministerului Sănătății, Diplome din partea Federației Sindicale ”Sănătatea” din Repubica Moldova și din partea institutiei.

Fiții în siguranță! Vaccinat = Protejat!

La data de 09 iunie 2023 în cadrul Institutului de Ftiziopneumologie ”Chiril Draganiuc” a avut loc ședință de informare cu privire la rujeolă. De la începutul anului 2023, în 17 țări din Regiunea Europeană a OMS au fost identificate cazuri de rujeolă. Până la sfârșitul lunii februarie, au fost raportate peste 900 de cazuri de boală, mai mult decât numărul total de cazuri pentru tot anul 2022.

Ziua Mondială fără Tutun

Ziua Mondială fără Tutun, 31 mai, se marchează din anul 1987, când statele membre ale Organizației Mondiale a Sănătății au instituit „Ziua Mondială fără Tutun” pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la efectele devastatoare ale consumului de tutun asupra sănătății publice din întreaga lume. Sloganul pentru anul 2023 este „Avem nevoie de alimente, nu de tutun”, care are scop de a încuraja fermierii de tutun de a înlocui cultivarea tutunului cu culturi durabile, contribuind astfel la criza alimentară globală.

Ședință festivă cu prilejul Zilei Internaționale a Asistenților Medicali -12 mai 2023

La data de 12 mai, se marchează Ziua Internațională a Asistenților Medicali. Sloganul anului 2023, stabilit de către Consiliul Internațional al Asistenților medicali este „Asistenții noștri. Viitorul nostru”, care evidențiază repetat contribuția adusă de asistenții medicali pentru binele societății, subliniază contribuția semnificativă la îmbunătățirea stării de sănătate a oamenilor din întreaga lume prin atenția acordată îngrijirii persoanei suferinde și prevenirii dezvoltării bolilor cronice.

Ziua Mondială a Astmului Bronșic – 2023

In fiecare an, Ziua Mondiala a Astmului Bronșic este marcată în întreaga lume în prima zi de marți a lunii mai. Evenimentul, organizat de către Initiativa Globala pentru Astm (Global Initiative for Asthma – GINA), are ca obiectiv cresterea nivelului de constientizare asupra astmului bronșic si imbunătățirea gradului de îngrijire și tratament pentru această boală.

„DA! Putem învinge tuberculoza”

Anul 2023 este esențial pentru toți cei implicați în activitățile de control a tuberculozei, totodată anul curent este promovat drept „anul speranței” pentru a obține suport și atenție deplină pentru un „DA! Putem învinge tuberculoza”.

Сonferință științifico-practică „DA! Putem învinge tuberculoza” 24 martie 2023

La 24 martie 2023 a avut loc Сonferința științifico-practică consacrată Zilei Mondiale a Tuberculozei cu genericul ” „DA!

„DA! Putem învinge tuberculoza”

 Sloganul Zilei Mondiale de combatere a tuberculozei în anul 2023 este DA! Putem învinge tuberculoza”, subliniind urgența cu care trebuie să se intensifice și să se dubleze eforturile pentru a învinge tuberculoza.

Ziua Mondială de combatere a tuberculozei - 24 martie 2023

Tuberculoza (TB) este cauzată de Mycobacterium tuberculosis și afectează cel mai des plămânii. TB se răspândește prin aer atunci când persoanele cu tuberculoză pulmonară tușesc, strănuta. Pentru o persoană sănătoasă e suficient să inhaleze doar câțiva germeni pentru a se infecta.