Ziua Mondială de luptă împotriva Pneumoniei este marcată, în fiecare an, la 12 noiembrie şi a fost instituită în 2009, la iniţiativa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Pneumonia este cel mai mare ucigaș infecțios al adulților și copiilor - luînd viața a 2,5 milioane, inclusiv 672.000 de copii, în 2019. Copiii cu vârsta sub cinci ani și adulții peste 70 de ani reprezintă 75% din decesele prin pneumonie. În anul 2020, tema Zilei Mondiale a Pneumoniei este „Fiecare respirație contează”, un apel pentru conștientizarea globală și acțiunea împotriva acestei infecții respiratorii care a luat mai multe vieți ca niciodată în timpul pandemiei COVID-19.
Pandemia de coronavirus (COVID-19) a evidențiat pericolul pneumoniei, în special la adulți, cu aproape 47 de milioane de cazuri la nivel global și 1,2 milioane de decese până în prezent.
În majoritatea țărilor, inclusiv și în Republica Moldova, prevenirea deceselor prin pneumonie este acțiune prioritară de sănătate publică. Prevenirea și tratamentul pneumoniei sunt stabilite în Obiectivul de Dezvoltare Durabilă nr. 3: Asigurarea unei vieți sănătoase și promovarea bunăstării pentru populația de toate vârstele. Întru reducerea deceselor prin pneumonie OMS și UNICEF au elaborat un Plan global de acțiuni.