Începând cu anul 2002, anual, în luna noiembrie, peste 50 de ţări ale lumii marchează Ziua Mondială de luptă împotriva Bronhopneumoniei Obstructive Cronice (BPOC), care reprezintă un eveniment important de conștientizare și educare privind BPOC.
În anul 2019 este marcată la data de, 20 noiembrie cu sloganul “Toți împreună să stopăm BPOC”, care subliniază importanța acțiunilor întreprinse de toți oamenii pentru a-şi menţine sau a-şi îmbunătăţi sănătatea aparatului respirator, în orice etapă înainte sau după un diagnostic de BPOC.
Bronhopneumopatia obstructivă cronică este o afecţiune pulmonară frecventă, severă care determină progresiv incapacitatea de a respira, devenind o reală problemă de sănătate publică. Simptomele cele mai frecvente includ tusea, expectoraţia şi sufocarea.
Prima şi principala cauză a bolii este tutunul. Alţi factori de risc pentru BPOC sunt poluarea aerului ambiant, din interiorul locuințelor, precum şi expunerea la pulberi şi substanțe chimice profesionale.
Maladia este incurabilă, însă tratamentul contribuie la încetinirea evoluţiei bolii și ameliorarea calității vieții. Pe lângă rezistenţa la tratament, mortalitatea ridicată a acestei afecţiuni este pusă şi pe seama lipsei de informare: în timp ce BPOC este o boală pulmonară incurabilă cauzată în 90% din cazuri de fumat, majoritatea fumătorilor suferă de BPOC fără să cunoască despre acest fapt. În acest context, specialiştii pneumologi atrag atenţia asupra necesităţii de cunoaștere de către populaţie a importanţei factorilor de risc, diagnosticării și tratării timpurii a acestei boli. Strategia globală recomandă utilizarea managementului interprofesional și oferă noi dovezi pentru reabilitarea pulmonară și îngrijire paliativă.
În plan mondial, BPOC reprezentă, din 1990, a şasea cauză de deces, în prezent s-a plasat pe locul patru, iar potrivit estimărilor OMS în 2030 va deveni a treia cauză de mortalitate din lume. Deşi relativ puţini oameni au auzit de ea, boala pulmonară obstructivă cronică ucide, în medie, o persoană la fiecare 10 secunde. In Republica Moldova prevalența prin bronșita obstructivă cronică a constituit în anul 2018 - 1,4%. Mortalitatea a constituit în anul 2018 - 21,3 la 100000 de populație adultă, în 2017 – 24,7 la 100000 de populație adultă.
Una dintre activităţile cele mai importante ale Inițiativei Globale pentru Bolile Pulmonare Obstructive cronice este de a intensifica activitățile pentru diagnosticare, prevenire şi control a BPOC, totodată și în aplicarea celor mai recente date ale ştiinţei pentru îmbunătăţirea vieţii pacienţilor cu BPOC din întreaga lume.