Ziua Mondială de luptă împotriva Bronhopneumopatiei Obstructive Cronice (BPOC) este organizată de inițiativa Globală pentru Bolile Pulmonare Obstructive cronice în colaborare cu profesioniști din domeniul sănătății și grupurile de pacienți cu BPOC din întreaga lume.
Genericul manifestărilor dedicate BPOC pentru anul 2018 ”Niciodată prea devreme, niciodată prea târziu”, scopul cărora este de a creste gradul de conștientizare cu privire la Bronhopneumopatia Obstructivă Cronică și de a îmbunătăți îngrijirea pacienților cu BPOC în întreaga lume.
BPOC este o afecțiune severă care determină progresiv incapacitatea de a respira, devenind o reală problemă de sănătate publică. Organizația Mondială a Sănătății estimează că această patologie conduce la deces 3 mln debpersoane anual. In plan mondial, BPOC, în a. 2020 va deveni a treia cauza de mortalitate în lume. Răspândirea BPOC printre persoanele după 40 de ani constituie 10,1% inclusiv pentru bărbați 11,8% , femei 8,5%.
In Republica Moldova prevalența prin bronșita obstructivă cronică a constituit în anul 2017- 1,4%. Mortalitatea a constituit în anul 2017 - 24,7 la 100000 de populație adultă, în 2016 – 26,1 la 100000 de populație adultă.
La nivel mondial, factorul de risc cel mai frecvent întâlnit pentru BPOC este fumatul, de asemenea, și poluarea aerului. Strategia globală recomandă utilizarea managementului interprofesional și oferă noi dovezi pentru reabilitarea pulmonară și îngrijire paliativă.
În contextul marcării Zilei Mondiale de luptă împotriva Bronhopneumopatiei Obstructive Cronice, 21 noiembrie, va avea loc Conferință științifico-practică cu genericul ”Niciodată prea devreme, niciodată prea târziu”, care va avea loc în incinta Institutului de Ftiziopneumologie ”Chiril Draganiuc”, în cadrul căreia se vor aborda aspecte de epidemiologie, diagnostic și tratament al Bronhopneumopatiei Obstructive Cronice.