Ziua mondială de luptă împotriva pneumoniei (World Pneumonia Day) este marcată la 12 noiembrie, începând din 2009, la inițiativa Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
Scopul principal al marcării acestei zile este de a conștientiza gravitatea acestei boli, precum și impactul ei asupra societății.
Pneumonia este o boală care poate fi prevenită și tratabilă, care îmbolnăvește 155 de milioane de copii sub 5 ani și ucide 1.6 milioane în fiecare an. Mortalitatea infantilă este corelată cu aspecte precum: alimentația deficitara, sărăcia si lipsa de îngrijire medicala (acces la servicii medicale, informații corecte, etc.). Educarea părinților în direcția adoptării unui comportament preventiv este o componenta esențiala a strategiei mondiale de reducere a mortalității infantile, iar imunizarea cu un vaccin îmbunătățit continuu împotriva: pneumococului, Haemophilus influenzae, rujeolei (pojarului) si a tusei convulsive este cea mai eficienta soluție de prevenție.
Deși majoritatea copiilor sănătoși pot lupta cu infecția prin masurile de apărare proprii organismului, copiii cu sistemul imun compromis sunt la risc mai mare de a dezvolta pneumonie. Sistemul imun al copilului poate fi slăbit alimentația inadecvata. Acest lucru este valabil mai ales la copiii care nu sunt alăptați. Boli anterioare, cum ar fi infecții HIV simptomatică și rujeola, de asemenea, crește riscul de pneumonie la copii. Lupta împotriva factorilor de mediu cum ar fi poluarea aerului în interior (de exemplu, prin utilizarea de instalații de gătit accesibile), precum şi crearea condițiilor sanitare adecvate în casele aglomerate reduce, de asemenea, numărul de copii care suferă de pneumonie. Părinții au un rol deosebit de important în prevenirea îmbolnăvirilor aparatului respirator la copii.
Împreună putem asigura, că lupta împotriva pneumoniei este câștigată.