IMSP - Institutul de Ftiziopneumologie "Chiril Draganiuc"

Limba site-lui:
  • Romanian
  • English
  • Russian

31 mai 2017 - Ziua Mondială fără Tutun (World No Tobacco Day) “Tutunul – o ameninţare severă la adresa dezvoltării”

 
În fiecare an, la data de 31 mai, se marchează Ziua mondială fără tutun (World No Tobacco Day), în încercarea de a atrage atenția asupra riscurilor majore pe care le prezintă consumul de tutun asupra sănătății.
 
Tema Zilei mondiale fără tutun 2017 “Tutunul – o ameninţare severă la adresa dezvoltării” şi sloganul “Fumatul ruinează sănătatea şi contribuie la sărăcie!” reprezintă avertismente privind impactul fumatului asupra indivizilor şi economiei: decese premature, costuri uriaşe pentru tratarea bolilor cauzate de fumat şi pierderii mari de productivitate asociate morbidităţii tabagice.
 
Scopul Zilei mondiale fără tutun 2017 este de a conştientiza naţiunile, comunităţile şi indivizii în privinţa ameninţărilor industriei şi consumului de tutun la adresa dezvoltării ţărilor, incluzând sănătatea şi bunăstarea cetăţenilor.
 
Obiectivele OMS pentru Ziua mondială fără tutun 2017
 
  • Evidenţierea relaţiilor în triunghiul format de consumul produselor din tutun - controlul tutunului - dezvoltarea durabilă în vederea identificării celor mai eficace măsuri de reducere a consumului în interesul naţiunilor, comunităţilor şi indivizilor.
  • Încurajarea ţărilor de a include controlul tutunului în strategia naţională privind Agenda OMS de Dezvoltare Durabilă 2030.
  • Sprijinirea statelor membre şi a societăţii civile în combaterea interferenţei industriei tutunului în deciziile politice, în vederea consolidării acţiunii naţionale de control al tutunului.
  • Încurajarea participării mai largi a publicului şi a partenerilor instituţionali la eforturile naţionale, regionale şi globale vizând strategiile de dezvoltare ce acordă prioritate mai înaltă politicilor de control al tutunului.
  • Prezentarea mecanismelor prin care indivizii ce aleg neînceperea fumatului sau renunţarea la fumat pot contribui la o dezvoltare mai susţinută, negrevată de tutun.
 Consumul de tutun în lume
  • Numărul global de fumători este de aproape 1,1 miliarde, dintre care 80% trăiesc în ţări cu venituri mici şi medii.
  • În ciuda prevalenţei în scădere, numărul absolut de fumători nu este încă în declin, în mare parte datorită creşterii populaţiei; fără măsuri de control mai ferme obiectivul de reducere globală a fumatului cu 30% până în 2025 ar putea fi compromis.
  • La nivel mondial,  peste 80% dintre fumători sunt bărbaţi ce trăiesc cu precădere în Regiunile Asia de Sud-Est, Pacificul de Vest sau, altfel spus, în ţările cu venituri mici şi mijlocii.
  • În privinţa minorilor, prevalenţa fumatului rămâne în continuare mai ridicată la băieţi faţă de fete, în ciuda unei tendinţe de apropiere ce face această diferenţă mai redusă decât între bărbaţi şi femei. Prevalenţa fumatului la fete se apropie sau, în unele ţări, depăşește prevalenţa la femei.
  • În majoritatea ţărilor, între 15%-50% din populaţie este afectată de fumat pasiv , iar în unele ţări expunerea involuntară la fumul de tutun afectează 70% din populaţie.
  Cu ocazia Zilei mondiale fără tutun 2017, Organizaţia Mondială a Sănătăţii cheamă ţările să dea prioritate eforturilor privind controlul tutunului ca parte a contribuţiei fiecăreia la obiectivele Agendei pentru Dezvoltare Durabilă pentru 2030. Controlul tutunului este considerat una dintre măsurile cele mai eficiente către atingerea obiectivului ce prevede reducerea până în 2030 cu 1/3 a deceselor premature cauzate de bolile netransmisibile, în principal bolile cardiovasculare, cancerul şi bolile pulmonare obstructive cornice.
 
În Republica Moldova fumează 48,5 la sută dintre bărbați și 8,2 la sută dintre femei. Printre copiii cu vârste între 13-15 ani, viciul este răspândit în proporție de 10,4 la sută.
 
În acest an, la nivel național, Ministerul Sănătății, împreună cu Ministerul Afacerilor Interne și Organizația Mondială a Sănătății în Moldova în perioada 25 – 31 mai 2017 organizează acțiuni de comunicare, informare și educare în cadrul Zilei Mondiale fără Tutun cu sloganul: Moldova iese din fum. Un an de succese și provocări.
 
 
Surse:
Site-ul oficial OMS 2017:
Site-ul official Ministerul Sănătății din Republica Moldova: