O placă comemorativă în memoria medicului emerit Chiril Draganiuc a fost instalată pe clădirea unde a locuit, situată pe strada S. Lazo colț cu 31 august 1989din Chișinău). Evenimentul a avut loc la 20 aprilie și a fost consacrat jubileului de 85 de ani de la naşterea savantului.
Chiril Draganiuc s-a născut la 27 aprilie 1931 în satul Podoima, raionul Camenca, într-o familie de agricultori. După absolvirea Institutului de Stat de Medicină din Chişinău (1956), a activat în calitate de medic ftiziolog, iar ulterior medic-șef la Spitalul de circumscripţie Sculeni, raionul Fălești. Doi ani mai târziu este numit medic-şef al Sanatoriului Republican de Tuberculoză din s. Vorniceni, raionul Călărași, iar în anul 1972 - director al Institutului de Cercetări Știinţifice în Domeniul Ftizio-pulmonologiei.
Întreaga sa viață Chiril Draganiuc și-a consacrat-o combaterii tuberculozei, implementând metode moderne de tratament, iniţiind şi realizând cercetări ştiinţifice în domeniul ftiziopulmonologiei. În perioada 1974-1990, a deținut funcția de ministru al sănătăţii, contribuind astfel la dezvoltarea serviciilor de asistenţă medicală specializată în Republica Moldova și la edificarea a peste 200 de instituții medicale de nivel republican și municipal, printre care: Spitalul Clinic Republican, Spitalul Clinic Municipal nr. 3, Institutul Oncologic, Insitutul de Pulmonologie și Ftiziatrie ș.a. Potrivit surselor, Chiril Draganiuc a mai deschis spitale noi în orașele Tiraspol și Bălți și, practic, în toate centrele raionale a dispus să fie înălțate policlinici, noi blocuri curative, maternități, stații sanitaro-epidemiologice, nenumărate ambulatorii sătești și puncte medicale.
Galerie foto