IMSP - Institutul de Ftiziopneumologie "Chiril Draganiuc"

Limba site-lui:
  • Romanian
  • English
  • Russian

24 martie – Ziua Mondială de combatere a tuberculozei

 De Ziua Mondială de combatere a tuberculozei – 24 martie – Organizația Mondială a Sănătății (OMS) lansează un apel pentru noi angajamente și noi acțiuni globale împotriva tuberculozei, una dintre cele mai devastatoare infecții din lume.

 
Deși în ultimii ani au fost înregistrate anumite progrese în controlul tuberculozei, acest lucru nu este suficient. În luna mai 2014, cele 194 state-membre ale OMS (inclusiv Republica Moldova), participante la Adunarea Mondială a Sănătății, au convenit asupra unei noi strategii ambițioase de a pune capăt epidemiei TB la nivel mondial pe parcursul următorilor 20 de ani (2016-2035).
 
Strategia prevede accelerarea eforturilor globale pentru o lume liberă de TB, cu zero cazuri de decese, infectare și suferință. Strategia stabilește obiective și schițează acțiunile necesare pentru guverne și parteneri pentru a dezvolta și oferi servicii de îngrijire focusate pe pacient, politici care ar preveni și acorda îngrijiri persoanelor infectate și sau afectate de tuberculoză, susține activități de cercetare și inovații necesare pentru a pune capăt epidemiei și a elimina TB.
 
De Ziua Mondială de combatere a tuberculozei 2015, OMS invită guvernele, comunitățile, organizațiile societății civile, furnizorii de servicii de sănatate, precum și partenerii internaționali să se alăture sloganului din acest an: “Atinge ţinta de 3 milioane. Depistează. Tratează. Vindecă toate cazurile de tuberculoză!”.
 
Potrivit Raportului Global pentru Tuberculoză din 2014 al OMS, tuberculoza afectează toate grupurile de vârstă. Pe parcursul anului 2013, 9 milioane de persoane s-au îmbolnăvit de TB şi 1,5 milioane au decedat din cauza bolii (dintre care 95% în ţările cu venituri mici şi mijlocii). Consumul de tutun crește foarte mult riscul de boli TB și moarte. Mai mult de 20% din cazurile de TB la nivel mondial sunt atribuite fumatului.
 
În Republica Moldova, cu toate că, pe parcursul ultimilor ani, se constată o tendinţă de stabilizare a situaţiei epidemiologice a tuberculozei, morbiditatea prin tuberculoză în anul 2014 se menţine la nivel ridicat - 4040 de cazuri (2013 – 4488 cazuri). Astfel, incidenţa globală prin tuberculoză în anul 2014 constituie 99.3 la 100.000 populaţie (cu 10% mai puțin față de anul 2013 - 110,3 la 100.000 populaţie). Prevalența HIV la cazurile noi de TB este în creștere – 5,8% în 2014 față 5,1% în 2013, iar mortalitatea prin tuberculoză se menține la nivelul anului 2013 – 11 la 100.000 populaţie.
 
O îngrijorare deosebită prezintă numărul îmbolnăvirilor de TB-MDR, formă de tuberculoză rezistentă la izoniazidă şi rifampicină (medicamente antituberculoase cu cea mai înaltă eficienţă în tratamentul tuberculozei). Cazurile de TB-MDR în Republica Moldova sunt la un nivel de stabilitate, iar rezistenţa este din ce în ce mai extinsă. Prevalenţa TB-MDR printre cazurile noi de tuberculoză înregistrate în 2014 a fost de 24,4%.
 
Rata de succes a tratamentului tuberculozei sensibile este de 76% și 58% - a tuberculozei multidrogrezistente. S-a redus rata pacienților pierduți din supraveghere TB sensibilă de la 7% la 6% și de la 22% la 19% a pacienților cu TB-MDR.
 
Ziua de 24 martie, consemnată anual ca Zi Mondială de combatere a tuberculozei, semnalează faptul că tuberculoza rămâne a fi o problemă majoră de sănătate publică și constituie un prilej de a atrage atenţia comunității internaționale asupra problemelor complexe medicale şi sociale provocate de această boală, precum şi posibilitatea de a analiza şi comunica politica naţională de măsuri în vederea prevenirii şi combaterii acestei afecţiuni.
 
Sursa foto: http://www.who.int/tb