La 19 decembrie 2014, în incinta IMSP IFP „Chiril Draganiuc”, a avut loc conferinţa ştiinţifico-practică cu tematica „Tuberculoza în R. Moldova: noi abordări, realizări, provocări”.
În pofida eforturilor de control al tuberculozei, întreprinse în cadrul programelor naţionale implementate până acum, tuberculoza rămâne a fi o
problemă prioritară de sănătate publică pentru Republica Moldova. Printre provocările cele mai mari se numără: incidenţa înaltă a tuberculozei în mai multe ţări ale regiunii, răspândirea tuberculozei rezistente la mai multe preparate medicamentoase, apariţia formelor de tuberculoză cu rezistenţă extinsă la medicamente, tuberculoza în rândul persoanelor infectate cu HIV şi a celor din penitenciare, mobilitatea populaţiei ş.a.
De asemenea, în opinia reprezentanţilor administraţiei IFP „Chiril Draganiuc”, în ţară se atestă o conlucrare insuficientă a instituţiilor medicale de profil cu autorităţile administraţiei publice locale în activităţile de control al tuberculozei, fapt ce împiedică implementarea unor programe eficiente de control al tuberculozei şi obţinerea rezultatelor preconizate.
În cadrul conferinţei, organizatorii şi-au propus să actualizeze informaţia ce ţine de situaţia din domeniul TB în regiunile de pe ambele maluri ale râului Nistru, precum şi din sistemul penitenciar. Agenda evenimentului a inclus comunicări şi discuţii despre noile abordări în diagnosticul şi tratamentul TB la copii şi adulţi, rolul asistentului comunitar în controlul acestei maladii, dar şi relatări despre activitatea Centrelor comunitare de suport pentru bolnavii de tuberculoză.
Specialiştii din domeniul ftiziopneumologiei şi-au dorit să fie auziţi de colegii lor din asistenţa medicală primară, organizaţiile neguvernamentale şi internaţionale, instituţiile publice şi private din sistemul de sănătate pentru a se implica, la capacitate maximă, în acţiunile de ameliorare a situaţiei privind tuberculoza în Republica Moldova.