IMSP - Institutul de Ftiziopneumologie "Chiril Draganiuc"

Limba site-lui:
  • Romanian
  • English
  • Russian

19 noiembrie 2014 - Ziua Mondială a bronhopneumopatiei cronice obstructive

 

Ziua Mondială a bronhopneumopatiei cronice obstructive (BPOC), consemnată în acest an la 19 noiembrie cu genericul ”Nu este prea târziu!” are scopul de a atrage atenția populației asupra factorilor de risc ai BPOC, asupra recunoașterii precoce a simptomelor bolii pulmonare obstructive cronice și de a determina pacienții să consulte medicul la apariția primelor semne de boală.
 
BPOC este o afecțiune severă, care determină progresiv incapacitatea de a respira, devenind o reală problemă de sănătate publică.
 
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează că această patologie cauzează decesul a peste 2,75 milioane persoane anual. În prezent, BPOC este considerată a patra cauză de mortalitate din lume.
 
Potrivit aceleiași surse, răspândirea BPOC printre bărbați constituie 11,8%, iar printre femei –8,5%. Pe parcursul anilor 1990-1999, acești indici au crescut cu 25% la bărbați și cu 69% la femei. Se prognozează o tendință de creștere continuă a incidenței acestei maladii, astfel că în anul 2020 BPOC ar putea deveni a treia cauză de deces din lume.
 
Tabagismul, vârsta, noxele profesionale, poluarea mediului ambiant sunt printre factorii principali ce condiționează apariția și dezvoltarea BPOC. Diagnosticul BPOC este confirmat printr-un simplu test de spirometrie, care permite înregistrarea volumului de aer pe care omul îl poate inspira şi expira, la fel, a vitezei cu care aerul pătrunde şi iese din căile aeriene. Deoarece BPOC evoluează lent, maladia este diagnosticată preponderent la persoanele care au depășit vârsta de 40 de ani. Tratamentul adecvat poate ameliora simptomele şi calitatea vieţii oamenilor suferinzi de BPOC.
 
Cele mai frecvente semne ale BPOC sunt: dispneea (sau senzaţia de insuficienţă de aer), expectoraţiile patologice şi tusea cronică. Cu avansarea treptată în severitatea bolii, bolnavii de BPOC simt limitări în activităţile fizice cotidiene, aşa ca urcarea treptelor, transportarea valizei etc.
 
În R. Moldova, conform datelor statistice, în anul 2013 s-au înregistrat 42714 bolnavi cu BPOC (bronșită cronică și emfizem pulmonar), ceea ce constituie 149,7 la 10.000 populație adultă. Mortalitatea din acest grup de adulți a fost de 31,1 la 100.000 de populație adultă.
 
BPOC este o boală evitabilă dacă sunt cunoscuți factorii de risc și dacă se întreprind măsuri de prevenție, depistare precoce și tratament adecvat.
______________________________________________________________________
Institutul de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc”
str. C. Vârnav 13, MD 2025, Chişinău, Republica Moldova, tel.: (+373 22) 57 22 00, fax: (+373 22) 57 22 05,

e-mail: [email protected]; http://www.ifp.asm.md