IMSP - Institutul de Ftiziopneumologie "Chiril Draganiuc"

Limba site-lui:
  • Romanian
  • English
  • Russian

Campania de informare a populaţiei „Împreună să oprim tuberculoza”

Către Ziua Mondială de combatere a tuberculozei (24 martie) în Republica Moldova vor fi desfăşurate mai multe activităţi de sensibilizare a populaţiei, printre care Campania de informare „Împreună să oprim tuberculoza”.

Campania a fost lansată la zece martie curent de către Institutul de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc”, Centrul Naţional de Sănătate Publică,Centrul pentru Politici şi Analize în Sănătate (Centrul PAS), Centrul de Dezvoltare în Sănătate „AFI” şi va dura până la sfârşitul lunii martie. Printre activităţile de anvergură ale Campaniei:

  • Informarea pasagerilor care călătoresc cu transportul public al Reţelei de Transport Electric şi ÎS "Calea Ferată din Moldova” despre profilaxia, diagnosticarea şi tratamentul tuberculozei prin intermediul difuzării unor spoturi audio şi video cu privire la controlul tuberculozei.
  • Difuzarea în Piaţa Centrală, ÎS "Gările şi staţiile auto” a spoturilor audio şi distribuirea pliantelor informative despre tuberculoză (activitate realizată de Institutul de Ftiziopneumologie ”Chiril Draganiuc”, Întreprinderea Municipală "Piaţa Centrală", Centrul de Dezvoltare în Sănătate "AFI" şi Centrul PAS).
  • Defăşurarea Conferinţei ştiinţifico-practice consacrată Zilei mondiale de combatere a tuberculozei (organizatori: Institutul de Ftiziopneumologie ”Chiril Draganiuc” şi Societatea de Ftiziopneumologie din R. Moldova).
  • Efectuarea examenului radiologic persoanelor fără loc de trai în scopul depistării mai active a tuberculozei (acţiune desfăşurată de către Institutul de Ftiziopneumologie ”Chiril Draganiuc” şi Centrul de Dezvoltare în Sănătate "AFI").
  • Organizarea pe data de 23 martie curent, în scuarul magazinului UNIC (între orele 12.00-14.00) a unei acţiuni publice de sensibilizare a populaţiei privind tuberculoza (cu participarea vedetelor din showbizul autohton).

Pe teritoriul Republicii Moldova, pe durata Campaniei , vor mai fi organizate întâlniri informative cu persoanele din grupurile de risc, lecţii de informare despre tuberculoză în instituţiile de învăţământ, seminare tematice pentru lucrătorii medicali şi asisenţii sociali, alte evenimente şi acţuni publice (flash mob) cu distribuire de materiale informative, susţinute şi coordonate de reprezentanţii celor zece Centre comunitare de suport al bolnavilor de TB (Rezina, Cahul, Ialoveni, Hânceşti, Ungheni, Orhei, Străşeni, Criuleni, Glodeni, Rîbniţa).

Tradiţional, în cadrul campaniei de infomare a populaţiei „Împreună să oprim tuberculoza” se planifică publicarea materialelor informative despre tuberculoză în presa scrisă, elaborarea şi difuzarea emisiunilor radio şi TV, difuzarea clipurilor audio şi video. Până în prezent, la campanie au aderat 11 posturi TV raionale şi 10 posturi de Radio raionale (Basarabeasca, Cimişlia, Comrat, Floreşti, Drochia, Ungheni, Taraclia, Nisporeni, Străşeni, Călăraşi şi Soroca). Invitaţia de a se încadra în campania de informare au primit-o toate redacţiile publicaţiilor periodice, membre ale Asociaţiei Presei Independente (API). De asemenea, mai multe instituţii mass media de nivel naţional (Radio, TV, presa scrisă) au acceptat să pregătească şi să difuzeze în perioada de referinţă materiale despre tuberculoză.
Prin acţiunile menţionate se doreşte îmbunătăţirea cunoştinţelor populaţiei despre simptomele tuberculozei, sporirea accesibilităţii populaţiei la serviciile specializate de asistenţă medicală, mobilizarea comunităţii în vederea prevenirii răspândirii TB şi îmbunătăţirea complianţei la tratamentul tuberculozei, care rămâne a fi o povară socială cu aspecte medicale destul de mare pentru ţara noastră.