În fiecare an, la 31 mai, Organizaţia Mondială a Sănătăţii îndeamnă ţările să consemneze la nivel naţional Ziua Mondială fără Tutun cu scopul de a sensibiliza opinia publică, factorii de decizie cu privire la impactul fumatului asupra sănătăţii şi a mediului. Tema acţiunilor de comunicare, informare şi educare în acest an este „Să interzicem publicitatea, comercializarea şi sponzorizarea campaniilor de promovare a tutunului”.
O interdicţie totală a tuturor tipurilor de publicitate, promovare şi sponsorizare este obligatorie, conform prevederilor Convenției Cadru a OMS pentru Controlul Tutunului (CCCT OMS) pentru toate ţările, care au ratificat Convenţia, inclusiv şi pentru Republica Moldova. Cercetările arată, că interzicerea totală a publicităţii tutunului contribuie la reducerea numărului persoanelor ce iniţiază fumatul şi a fumătorilor şi este considerată una dintre cele mai cost-eficiente modalități de a reduce cererea la produsele din tutun.
Epidemia tabagismului provoacă anual la nivel global decesul a şase milioane de oameni, peste 600 000 mii dintre care decedează din cauza fumatului secundar (pasiv). În caz de lipsă a acţiunilor concrete, către anul 2030 epidemia va provoca decesul a peste opt milioane populaţie anual.
Utilizatorii de tutun (fumătorii) decedează prematur, lipsesc familiile sale de venit, majorează preţurile pentru serviciile medicale şi creează obstacole în dezvoltarea economică.
Utilizarea articolelor din tutun este unul din cele mai acceptate comportamente sociale dăunătoare sănătăţii şi în Republica Moldova, care în ultimii 10 ani se află în creştere şi are consecinţe destul de serioase asupra sănătăţii populaţiei. Utilizarea tutunului constituie unul din factorii principali de risc major şi agent cauzal la cel puţin şase boli cronice devastatoare, precum cele cardiace, cancerul, cerebrovasculare, diabetul zaharat, boli pulmonare distructive, ateroscleroza etc., şi a peste 10% din totalul de decese înregistrate, sau circa 4000 de cazuri determinate de de cancer anual, afecţiuni cardiovasculare, cerebrovasculare, hepatice, ulcer stomacal, diabet etc. Tabagismul reprezintă una dintre principalele provocări pentru sănătatea publică şi securitatea demografică în Republica Moldova.
În Republica Moldova cheltuielile directe pentru sănătate legate de maladiile cauzate de consumul de ţigări au fost estimate la 450 mln. MDL. Estimările costurilor economice ale tutunului, legate de productivitatea pierdută din cauza deceselor premature, spitalizărilor şi tratamentului ambulatoriu al bolilor legate de fumat, au ajuns la circa 380 milioane lei în 2012, ce este practic egal cu veniturile colectate în bugetul de stat din vânzarea produselor din tutun.
Tradiţional, fumatul nu era pe larg răspândit în Republica Moldova, însă accesul la produsele din tutun s-a extins, probabil, motivat şi de preţul comparativ mic al produselor din tutun, şi a acţiunilor de promovare a articolelor de tutun din partea campaniilor de producere a produselor din tutun, ceea ce contribuie la majorarea numărului fumătorilor.
Conform studiului privind fumatul la adolescenţi „GYTS, CDC Atlanta, SUA, 2008”, jumătate dintre elevii cu vârsta cuprinsă între 13 şi 15 ani din Republica Moldova au început să fumeze până la vârsta de 10 ani, dintre care 54,1% erau băieţi şi 40,5% fete. Este înaltă şi rata de expunere la fumatul pasiv a populaţiei în locurile publice şi la domiciliu. În total, 11,3% dintre elevi şi tineri sunt fumători la momentul actual, dintre care 18,5% sunt băieţi şi 5,6% fete.
Conform aceluiaşi studiu, 60% din intervievaţi au fost expuşi la fumul de tutun (fumatului pasiv) în locuri publice, iar 53,3% - la domiciliu.
Conform Studiului Demografic şi de Sănătate din Republica Moldova din a. 2005, în rândul bărbaţilor extinderea fumătorilor este cca 51,1% (locul IV în Europa), şi 7,1% în rândul femeilor.
Din a.2009 Republică Moldova a devenit ţară-parte a Convenţiei-cadru pentru Controlul Tutunului a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Conform prevederilor Convenţiei-cadru pentru Controlul Tutunului a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, fiecare ţară parte a acestui Acord este obligată în timp de 5 ani după întrarea în vigoare a Convenţiei pentru această parte, să întroducă interzicerea totală pentru toate tipurile de publicitate, de stimulare a comercializării şi sponsorizării articolelor din tutun.