IMSP - Institutul de Ftiziopneumologie "Chiril Draganiuc"

Limba site-lui:
  • Romanian
  • English
  • Russian

7 mai 2013 - Ziua mondială a astmului

Ziua mondială a astmului, marcată în acest an la 7 mai, are scopul de a aduce în atenția opiniei publice problemele de sănătate publică, cauzate de astmpentru a crește nivelul de conștientizare asupra gravității acestei maladii și a de intensifica măsurile de prevenire a afecțiunii în cauză. Manifestările consacrate acestei zile se desfășoară cu sloganul “Puteţi controla astmul dumneavoastră”, având ca subtemă “E timpul pentru controlul astmului bronşic”.

Astmul este o boală a căilor respiratorii, caracterizată prin respirație defectuoasă, senzaţie de apăsare în piept şi tuse. Cauzele apariției și dezvoltării acestei boli inflamatorii a căilor respiratorii sunt cunoscute insuficient, iar creşterea vertiginoasă a prevalenţei astmului în lume constituie o adevărată provocare pentru medicina modernă. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), în prezent, peste 300 de milioane de persoane din întreaga lume sunt afectate de astm, până în anul 2025 estimându-se o creștere a acestor bolnavi până la 400 de milioane. Astmul este una dintre cele mai frecvente boli cronice înregistrate la copii şi adulţi.

Actualmente, conform datelor statistice emise de Centrul Național de Management în Sănătate, în Republica Moldova, peste 8000 persoane suferă de astm (22,6 la 10 000 populaţie), numărul bolnavilor fiind în continuă creştere. Acest diagnostic a fost confirmat inclusiv la 1480 copii.

Ziua mondială a astmului a fost inițiată pentru prima dată în anul 1998, în prezent fiind consemnată în peste 35 de ţări. Prin manifestările organizate tradițional cu ocazia acestei zile, specialiștii din domeniu doresc să reducă numărul spitalizărilor cauzate de astm, precum și să îmbunătățească controlul acestei maladii. Pentru pacienţii cu astm, controlul bolii semnifică lipsa simptomelor de astm (fie chiar şi a simptomatologiei minime), asigurarea unor condiții în care astmaticii au o funcţie pulmonară normală, nu sunt nevoiți să se trezească în timpul nopţii să ia medicaţia de criză şi nu mai trec prin calvarul crizelor de astm.

Instituțiile medicale specializate în domeniu oferă întreaga gamă de servicii medicale de diagnosticare și tratament pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii persoanelor cu astm și asigurarea unui control eficient acestei afecțiuni în Republica Moldova.

Autor: Institutul de Ftiziopneumologie “Chiril Draganiuc”