IMSP - Institutul de Ftiziopneumologie "Chiril Draganiuc"

Limba site-lui:
  • Romanian
  • English
  • Russian

Misiune a OMS pentru evaluarea Programului naţional de control al tuberculozei

În perioada 4-15 februarie curent, în Republica Moldova, s-a aflat o misiune a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Obiectivele misiunii au ţinut de evaluarea situaţiei epidemiologice din domeniul tuberculozei; realizarea Programului naţional de control al tuberculozei pentru anii 2011-2015; implementarea Strategiei Stop TB şi a activităţilor din cadrul granturilor Fondului Global de combatere a SIDA, Tuberculozei şi Malariei (componenta tuberculozei).
 

Agenda de lucru a experţilor internaţionali a fost una foarte complexă şi a inclus vizite de studiu în teren la instituţii medico-sanitare publice (spitale raionale, centre ale medicilor de familie, centre de sănătate), instituţii din sectorul penitenciar, organizaţii neguvernamentale, care implementează activităţi sau prestează servicii pacienţilor bolnavi de TB. Pentru deplasările în teren, experţii s-au împărţit în trei echipe, câte una pentru fiecare regiune (nord, sud, centru, UTA Găgăuzia şi regiunea transnistreană), în total fiind vizitate aproximativ 64 de instituţii/organizaţii din 23 de localităţi (municipii, centre raionale, orăşele, comune). Observaţiile înregistrate în timpul vizitelor în teren au fost discutate şi analizate în cadrul întâlnirilor cu  experţii naţionali şi locali, reprezentanţii parteneriatului public-privat, autorităţile publice locale etc.

Misiunea de evaluare a inclus experţi de la Biroul Regional al OMS pentru Europa (Copenhaga, Danemarca), USAID (SUA), Bucureşti (România), Kiev (Ucraina), Borstel (Germania), Beaumont (Franţa), Barcelona (Spania), Reykjavik (Islanda), precum şi reprezentanţi ai Fondului Global de combatere a SIDA, Tuberculozei şi Malariei (Geneva, Elveţia). La finele misiunii, experţii au venit cu propuneri şi recomandări, ce vor fi ulerior incluse într-un raport de evaluare.

Un asemenea exerciţiu de evaluare a fost dictat de faptul că, în pofida tuturor intervenţiilor menite să optimizeze depistarea tuberculozei, aderenţa la tratament, Republica Moldova rămâne a fi printre ţările cu cele mai ridicate valori ale indicatorilor epidemiologici ai TB în Europa şi printre cele 27 de ţări ale lumii cu o povară înaltă a tuberculozei rezistente. Potrivit OMS, incidenţa tuberculozei este de 161 la 100 mii populaţie, iar mortalitatea – 17 cazuri la 100 mii, ambele având tendinţe de creştere în ultimii ani. Proporţia cazurilor de tuberculoză rezistenţă (TB MDR) este de 26% printre cazurile noi înregistrate şi 64% în rândul pacienţilor trataţi anterior de tuberculoză (Sursa: Studiul privind rezistenţa la tratament, 2011).

După www.ccm.md