Comunicat de presă
Pe 12 noiembrie marcăm Ziua Mondială a Pneumoniei. Pneumonia este principala cauză de mortalitate infantilă pe glob. Deşi este o maladie care poate fi prevenită prin imunizare şi o alimentaţie corectă, anual, aproximativ 1,4 milioane copii cu vârsta sub 5 ani îşi pierd viaţa din cauza acestei boli.
Sloganul zilei din acest an – „Luptă cu pneumonia. Salvează copilul” – are drept scop sporirea gradului de conştientizare a populaţiei pentru promovarea profilaxiei acestei maladii, atragerea atenţiei donatorilor, politicienilor, specialiştilor din sănătatea publică şi comunităţii întregi faţă de problema pneumoniei, care provoacă cele mai multe decese în rândul copiilor.
Majoritatea copiilor sănătoşi pot lupta cu infecţia prin intermediul mecanismelor de apărare a organismului, copiii cu sistemul imunitar compromis, însă, sunt supuşi la riscuri mai mari de a dezvolta pneumonia. Sistemul imunitar a copilului poate fi slăbit de o alimentaţie insuficientă şi incorectă. Acest fapt este caracteristic copiilor sugari, care nu sunt alimentaţi la sân. Boli suportate ca rujeola, infecţia HIV-simptomatică, la fel, majorează riscul pneumoniei la copii. Predispunerea copilului la pneumonie creşte sub influenţa următorilor factori de mediu: poluarea aerului din interiorul locuinţelor, cauzată de pregătirea hranei şi utilizarea de biocombustibil în încăperi; traiul în locuinţe supraaglomerate; tabagismul la părinţi.
Prevenirea pneumoniei la copii este una dintre componentele principale ale strategiei de reducere a mortalităţii infantile. Imunizarea împotriva infecţiei pneumococice, rujeolei şi tusei convulsive este cel mai eficient mod de a preveni pneumonia. Pentru îmbunătăţirea mecanismelor de apărare a copilului este importantă nutriţia adecvată, începând cu alăptarea la sân din primele şase luni de viaţă. Înlăturarea factorilor ecologici nefavorabili, ca poluarea aerului din interiorul locuinţelor, crearea condiţiilor pentru respectarea regulilor de igienă în locuinţele suprapopulate, la fel, reduc numărul copiilor suferinzi de pneumonie.
Anual, pe glob, se înregistrează aproximativ 155 milioane cazuri de pneumonii la copii.
În Republica Moldova, în anul 2011 au fost înregistrate 19200 cazuri de pneumonii la copii (260,7 la 10 000 populaţie) şi 16676 cazuri de pneumonii la maturi (59,1 la 10 000 la persoanele mature). Mortalitatea din cauza pneumoniilor la copii este de 9,2 la 100 000 şi de 21,3 la 100 000 printre persoanele mature. Analiza datelor din Republica Moldova denotă faptul că adresarea tardivă a pacienţilor după ajutor medical constituie cel mai mare factor de risc, care duce ulterior la deces din cauza pneumoniei.
_________________________________________________________________________
Institutul de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc”
Adresa pentru contact:
str. 13, C. Vârnav
MD 2025, Chişinău, Republica Moldova
tel.: (+373 22) 57 22 00
fax: (+373 22) 57 22 05
e-mail: [email protected]; [email protected]
http://www.ifp.asm.md