IMSP - Institutul de Ftiziopneumologie "Chiril Draganiuc"

Limba site-lui:
  • Romanian
  • English
  • Russian

Specialiştii din domeniu bat alarma

Specialiştii din domeniu bat alarma: începând cu anii 2014-2015 activităţile de prevenire, diagnosticare şi tratament al tuberculozei şi HIV/SIDA riscă să rămână fără acoperire financiară

Membrii Consiliului Naţional de Coordonare TB/SIDA s-au întrunit la 15 august într-o şedinţă de urgenţă, pentru a discuta chestiuni importante legate de asigurarea continuităţii programelor naţionale de control şi profilaxie a infecţiei HIV/SIDA/ITS şi tuberculozei.

Motivul unei convocări atât de urgente a servit faptul că începând cu anii 2014-2015, Fondul Global de combatere a SIDA, Tuberculozei şi Malariei, principalul finanţator extern pentru activităţile de prevenire, diagnosticare, tratament şi suport al pacienţilor infectaţi şi afectaţi de HIV/SIDA şi tuberculoză se retrage din Republica Moldova, activităţile respective urmând a fi acoperite financiar din bugetul de stat. Astfel, anul 2013 este ultimul an când activităţile prioritare din cadrul celor două programe naţionale (TB şi HIV/SIDA/ITS) vor fi asigurate financiar sută la sută din sursele donatorului internaţional. Începând cu anul 2014, povara pentru controlul acestor maladii sociale infecţioase este pusă pe seama Guvernului RM, care trebuie să identifice surse disponibile pentru acoperirea necesităţilor de finanţare de 28, 637 mii lei pentru anul 2014 şi 71,034 mii lei pentru finanţarea activităţilor prioritare în anul 2015.

Separat, cheltuielile neacoperite pentru compartimentele TB şi HIV se prezintă astfel: pentru HIV, deficitul financiar este estimat la 19,216 mii lei în anul 2014 şi de 38,166 mii lei în 2015. Pentru domeniul tuberculozei – deficitul financiar este de 9, 421 mii lei în anul 2014 şi 32,868 mii lei în anul 2015.

În cadrul şedinţei, membrii Consiliului, membrii grupurilor tehnice de lucru, specialiştii principali din domeniu, reprezentanţii agenţiilor internaţionale şi organizaţiilor neguvernamentale care susţin şi implementează activităţi în domeniul TB/SIDA în Republica Moldova au lansat unele sugestii privind identificarea surselor alternative de finanţare pentru  asigurarea durabilităţii Programelor Naţionale de profilaxie şi control al infecţiei HIV/SIDA şi tuberculozei. Propunerile urmează a fi analizate, completate şi examinate în timpul cel mai apropiat într-o şedinţă de Guvern.

 www.pas.md