IMSP - Institutul de Ftiziopneumologie "Chiril Draganiuc"

Limba site-lui:
  • Romanian
  • English
  • Russian

24 martie 2012 – Ziua Mondială de combatere a tuberculozei

Începând cu 24 martie 1882, dată la care Dr. Robert Koch a anunțat descoperirea bacilului care provoacă tuberculoza (TB), anual este marcată Ziua mondială de combatere a tuberculozei. În anul curent, sub genericul ”Oprim tuberculoza în timpul generației noastre”, se  propune  încurajarea tuturor oamenilor, din fiece generație, să contribuie individual la  eliminarea TB. De asemenea, genericul vine să reliefeze așteptările fiecărei generații. Astfel încât, copii de azi trebuie să se aștepte la o lume unde nimeni nu se infectează cu TB, tinerii ar trebui să activeze într-un mediu social unde nimeni nu decedează din cauza TB, iar toate categoriile de populației ar trebuie să conviețuiască într-o societate unde tratamentul TB este rapid, testarea TB accesibilă şi vaccinurile eficiente.
 
De mai bine de 100 de ani, TB ramâne a fi o problemă gravă de sănătate publică. În 1993, OMS a decretat stare de urgență în TB la nivel mondial, estimând circa 9 mln cazuri noi anual și aproximativ 1,5 mln de decese la nivel global. Conform datelor statistice, cel mai înalt nivel de tuberculoză a fost înregistrat în 2005 – 133,9 la 100 mii populație sau 5632 pacienți, ca începând cu anul 2006 să fie observată o scădere continuă înregistrându-se 114,3 la 100 mii populație sau 4672 cazuri către finele anului 2011 (datele includ și malul stâng al Nistrului). Astfel, pe parcursul 2006 – 2011, în RM se constată o ameliorare a situației epidemiologice cu o tendință de micșorare a numărului de cazuri noi. 
 
Accesul pacienţilor cu tuberculoză din RM este asigurat prin Programul Naţional de control al tuberculozei (2011-2015), al cărui cost este  de 1.957,7 milioane. Conform programului, tratamentul TB este gratuit  și atinge o acoperire de 100% pentru întregul teritoriul ţării. În același context, în anul 2011, Ministerul Sănătății, în parteneriat cu Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, cu suportul financiar al Fondul Global pentru combaterea HIV/SIDA, Tuberculozei și Malariei au deschis pe teritoriul RM, 10 centre comunitare de suport al bolnavilor de TB. Scopul centrelor este de a spori accesibilitatea populației la servicii specializate de asistență medicală, mobilizarea comunității în vederea prevenirii răspândirii TB și îmbunătățirea complianței la tratament prin oferirea suportului social și efectuarea tratamentului strict supravegheat. De menționat este că, Fondul Global, a aprobat, pentru anii 2012-2014, asistență financiară RM în valoare de circa 16 mln Euro pentru combaterea TB.
 
Cu ocazia marcării zilei mondiale de profilaxie a TB, Ministerul Sănătății, desfășoară o serie de activități în comun cu asistenții sociali, mijloacele media, instituţiile de învăţământ, ONG-uri, liderii comunităților, printre care: întâlniri tematice, conferințe, participări la emisiuni TV și radio. În acest context, în data de 23 martie, între orele 09:00-13:00, în cadrul Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, MS desfășoară, Conferința științifico-practică „Oprim tuberculoza în timpul generației noastre”.
 
Notă informativă: Tuberculoza este o boală infecţioasă provocată de Mycobacterium tuberculosis, numită şi bacilul Koch. Cel mai frecvent afectează plămânii, dar pot fi atacate şi oasele, rinichii, ganglionii limfatici, sistemul nervos central etc. Printre riscurile de infectare, pot fi menționate: contactul cu persoanele infectate la domiciliu, serviciu, şcoală, grădiniţă etc.; îngrijirea persoanelor cu TB activă netratată. Cele mai frecvente simptome TB sunt: tusea persistentă mai mult de 3 săptămâni; febră; greutate la respiraţie; dureri toracice; oboseală; lipsa poftei de mâncare şi scăderea în greutate; transpiraţii nocturne; uneori expectoraţii cu sânge etc. S-a stabilit, că în peste cca. 50% din cazuri, o perioadă lungă de timp, boala nu se manifestă prin nici un simptom. Pentru prevenirea și profilaxia TB, medicii recomandă: vaccinarea nou-născuţilor la a 4-5 zi după naştere; evitarea contactului cu persoane cu tuberculoză activă; consumului excesiv de alcool, a tabagismului, adoptarea  unui  stil de viaţă şi regim alimentar sănătos şi alimentaţie bogată în vitamine.
 
Serviciul Informare şi Comunicare al  Ministerului Sănătăţii,
str.Vasile Alecsandri nr.2, Chişinău-2009, Republica Moldova,
Tel: 268810, 268890, 268850
E-mail: [email protected],
Web: www.ms.gov.md
Facebook: http://www.facebook.com/sanatatemoldova