IMSP - Institutul de Ftiziopneumologie "Chiril Draganiuc"

Limba site-lui:
  • Romanian
  • English
  • Russian

130 ani de la descoperirea bacilului Koch

În acest an, la 24 martie, de Ziua Mondială de combatere a tuberculozei, comunitatea internațională va consemna 130 ani de la descoperirea bacilului Koch, agentul patogen al tuberculozei.

Descoperirea aparţine medicului Robert Koch (n. 11 decembrie 1843, Clausthal, Saxonia Inferioară – d. 27 mai 1910, Baden-Baden),  bacteriolog  german, care a stabilit cauza bacterială a mai multor boli infecțioase, precum și microorganismele care cauzează antraxul (1876), infectarea rănilor (1878), tuberculoza (1882), conjunctivita (1883), holera (1884) şi alte boli. În scopul realizării cercetărilor sale bacteriologice, a călătorit în Africa de Sud, India, Egipt şi în alte ţări. Pentru contribuţiile aduse la studiul infecţiei tuberculoase, în anul 1905, Robert Koch a primit Premiul Nobel pentru Fiziologie/Medicină.

În prezent, se estimează că:
- 1/3 din populaţia lumii este infectată cu bacilul tuberculozei, iar la cca 5-10% dintre aceştia infecţia latentă progresează într-o formă de boală activă.
- Aproximativ 10 milioane persoane se îmbolnăvesc de tuberculoză în fiecare an (trei sferturi dintre care trăiesc în ţările în curs de dezvoltare).
- Aproximativ 3 milioane persoane decedează din cauza tuberculozei în fiecare an (tuberculoza este a doua cauză de deces în lume, după infecția HIV).
Tuberculoza  este o maladie infecţioasă periculoasă, care, în cazul nedepistării la timp şi tratării inadecvate, poate duce la pierderea capacităţii de muncă, invaliditate şi chiar la moarte.