IMSP - Institutul de Ftiziopneumologie "Chiril Draganiuc"

Limba site-lui:
  • Romanian
  • English
  • Russian

Ministerul Sănătății comunică opiniei publice că în Republica Moldova nu este înregistrată epidemie de tuberculoză

COMUNICAT DE PRESĂ
Chişinău, 27 februarie 2012

Drept urmare a mediatizării intense, din ultimele zile, a cazului de tuberculoză depistat la elevul şcolii internat din raionul Cahul, Ministerul Sănătății (MS) dezminte zvonurile, conform cărora, Republica Moldova se confruntă cu o epidemie de Tuberculoză (TB). Drept dovadă, servesc cele mai recente date statistice: cel mai înalt nivel de tuberculoză a fost înregistrat în 2005 – 133,9 la 100 mii populație sau 5632 pacienți ca începând cu anul 2006 să fie observată o scădere continuă înregistrându-se 114,3 la 100 mii populație sau 4672 cazuri către finele anului 2011 (datele includ și malul stâng al Nistrului). Astfel, pe parcursul 2006 –

2011 se constată o ameliorare a situației epidemiologice cu o tendință de micșorare a numărului de cazuri noi. 
De asemenea, MS recomandă mijloacelor de informare în masă să utilizeze cu precauție termenii de “epidemie” și “focare de infecție” cu TB, în scopul menținerii unui spirit de comunicare eficientă, promovarea bunelor practici cu privire la TB și reducerii riscului de stigmatizare a populației ce suferă de TB. Epidemie se constată atunci când apare un număr de cazuri noi de o anumită boală ce întrece substanțial cifra asteptată, termen ce nu definește la moment realitatea din Republica Moldova. Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), în cazul infecției cu TB nu se obișnuiește să fie utilizată noțiunea de “epidemie”. În acest sens, OMS utilizează termenul de “stare de urgență”. În anul 1993, OMS a decretat stare de urgență în tuberculoză la nivel mondial.

În același context, MS vine să facă publice rezoluțiile raportului Comisiei deplasate la Cahul pentru investigarea cazului sus-menționat. Astfel, a fost elucidat faptul că, elevul a contractat TB în timpul vacanțelor de la vecinii care erau diagnosticați cu tuberculoză multi-drog rezistentă. Raportul descrie o serie de acțiuni complexe care au fost întreprinse la timp de către lucrătorii medicali, inclusiv izolarea bolnavilor care au servit sursa infecției, prescrierea tratamentului conform protocolului național, examinarea grupurilor de contact și de risc precum și monitorizarea continuă a stării de sănătate a tuturor persoanelor care au intrat în contact cu bolnavul.

A fost demonstrat că acțiunile întreprinse pentru examinarea celor 54 copii din scoala internat au fost efectuate promt de către lucrătorii medicali de la momentul izolării sursei (încă în luna ianuarie 2012). Cei 17 copii care au dat reacție pozitivă la testul Mantoux au primit tratament profilactic și la moment nici un copil nu este bolnav de TB. În acelaș timp raportul a evidențiat puncte slabe ce țin de colaborarea intersectorială unde Ministerul Sănătății a intervenit cu propuneri concrete de îmbunătățire.

În concluzie, Ministerul Sănătății vine să menționeze că nu încetează să  fie preocupat de problema TB, angajându-se să întreprindă, și în  continuare, toate acțiunile necesare pentru  a susţine şi mobiliza comunitatea în vederea prevenirii răspândirii TB în Republica Moldova.

Serviciul Informare şi Comunicare al  Ministerului Sănătăţii,
str.Vasile Alecsandri nr.2, Chişinău-2009, Republica Moldova,
Tel: 268810, 268890, 268850
E-mail: [email protected],
Web: www.ms.gov.md 
Facebook: http://www.facebook.com/sanatatemoldova