Comunicat de presă
13 decembrie 2011, Chişinău
“Prioritati în managementul tuberculozei rezistente la etapa actuală”
conferință națională cu participare internaţională (12-14 decembrie 2011)
În secolul XXI omenirea se confruntă cu o „nouă tuberculoză” – tuberculoza cu rezistenţă multiplă (TB MDR), care nu se supune tratamentului standard la două din antibioticele/medicamentele antituberculoase de prima linie. Această formă a tuberculozei se întâlneşte în mai multe ţări ale lumii, totuşi, Republica Moldova se află pe locul doi printre cele 27 ţări din lume, care se confruntă cu cea mai mare povară a tuberculozei rezistente.
Factorii care conduc la apariţia acestei forme a tuberculozei (potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii) pot fi clasificaţi in următoarele categorii: factori biologici, clinici şi de tratament, farmaceutici şi farmacologici, administrativi şi sociologici. Elucidarea unor factori mai importanți, care au influențat creșterea prevalenței TB MDR în Moldova constituie unul din obietivele principale ale conferinței, care se desfăsoară zilele acestea la Universitataea de Medicină și Farmacie.
Tema conferinţei „Priorităţi în managementul tuberculozei rezistente la etapa actuală” accentuează importanţa problemelor legate de formele rezistente ale tuberculozei, dar şi necesitatea găsirii unor noi abordări în combaterea maladiei, realizarea unor programe ştiinţifice mult mai ambiţioase, producerea unor noi medicamente şi vaccine, care ar fi mai eficace în tratamentul şi profilaxia tuberculozei rezistente.
Republica Moldova este printre ţările cele mai afectate de tuberculoză din Europa, incidenţa şi mortalitatea prin tuberculoză majorându-se de 3-4 ori din anul 1990 până în prezent. Conform datelor statistice, în anul 2010, în Republica Moldova au fost înregistrate 4632 cazuri de tuberculoză sau cu 1000 pacienţi mai puţin decât în 2005 – 5632 cazuri. Incidenţa tuberculozei este de 113 cazuri la 100 mii populaţie (2010), în timp ce unele țări din Europa au o incidenţă mai mică de 10 la 100 mii populaţie.
Printre cauzele nesoluţionării problemei tuberculozei în Republica Moldova este răspândirea unui număr mare de tulpini Mycobacterium tuberculosis rezistente la preparatele specifice. Acestea au condus la creşterea numărului de eşecuri în tratament şi, ca urmare, la sporirea numărului de pacienţi cronici. De asemenea, multidrogrezistenţa reprezintă unul dintre factorii care contribuie la menţinerea numărului înalt de decese cauzate de tuberculoză. Astfel, conform datelor OMS, rata mortalităţii prin tuberculoză în anul 2008 a fost de cca 3 ori mai mare decât media înregistrată în ţările din regiunea europeană.
În cadrul conferinţei, experţii internaţionali din Germania (Dr. Timo Ulrichs, Departamentul Relaţii Internaţionale, Ministerul Federal al Sănătăţii din Germania, vicepreşedinte al Forumului Koch-Mechnikov şi Dr. Christoph Lange, prof., şeful Clinicii de boli infecţioase şi al Centrului de studii clinice în domeniul tuberculozei din Borstel, Germania), împreună cu lucrătorii medicali din domeniul ocrotirii sănătăţii (medici de familie, medici ftiziatri, epidemiologi, specialişti din sănătatea publică) vor elucida mai multe subiecte de actualitate, care au scopul de a contribui la un management şi un control mai bun al tuberculozei rezistente în Republica Moldova.
Pentru mai multe informaţii, vă rugăm să contactaţi Comitetul Organizatoric