IMSP - Institutul de Ftiziopneumologie "Chiril Draganiuc"

Limba site-lui:
  • Romanian
  • English
  • Russian

Tuberculoza rezistentă la antibiotice ia cu asalt Europa

Tuberculoza devine rezistentă la antibiotice și se răspândește rapid în Europa, avertizează un raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Organizația Mondială a Sănătății a publicat recent planul pentru lupta împotriva bolii, care cuprinde diagnosticarea a 85% din pacienți, dar și tratatrea a 75% pînă în 2015.

Conform statisticii, doar 32% dintre pacienți sunt tratați corespunzător, iar mulți întrerup tratamentul înainte de recomandările medicilor, astfel că bacteria capătă rezistență la antibiotice.

Nouă țări europene au risc crescut de răspândire a bolii, arată raportul, iar printre acestea se află Azerbaidjan, Republica Moldova, Rusia și Ucraina.

OMS avertizează că lipsa de informare cu privire la această boală în rândul angajaților din domeniul sanitar face ca riscul să crească. Mulți medici nu recomandă testarea pentru tuberculoză persoanelor care fac parte din clasa de mijloc, pe motiv că tuberculoza apare cel mai des în rândul persoanelor sărace, în rândul imigranților sau al consumatorilor de droguri sau alcool.

România este țara europeană cu cea mai mare incidență a tuberculozei, cu aproape 30.000 de cazuri pe an. Prin comparație, Albania are doar câteva sute de cazuri pe an.

www.ziare.com