IMSP - Institutul de Ftiziopneumologie "Chiril Draganiuc"

Limba site-lui:
  • Romanian
  • English
  • Russian

La Strășeni a fost inaugurat cel de-al patrulea Centru comunitar pentru susținerea pacienților cu tuberculoză

La 27 septembrie, la Străşeni, a avut loc deschiderea oficială a Centrului comunitar pentru susținerea pacienților cu tuberculoză. Evenimentul a reunit reprezentanţi ai tuturor structurilor locale şi naţionale implicate în controlul tuberculozei (Guvernul Republicii Moldova, Ministerul Sănătății, Institutul de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc”, Consiliul Raional Strășeni, Centrul de Sănătate Publică Străşeni, Centrul Medicilor de Familie Străşeni, ONG Carlux, Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate etc.).  Cu un mic reportaj de la acest eveniment venim în continuare.


Nu avem timp decât să ne mobilizăm şi să acţionăm pentru combaterea tuberculozei


“În Republica Moldova în fiecare an se iau la evidenţă peste 4000 de pacienţi noi cu tuberculoză, dintre care fiecare al patrulea este cu rezistență la preparatele antituberculoase. Nu avem timp să așteptăm. Avem timp doar să ne mobilizăm şi să acţionăm în combaterea tuberculozei”, –  declaraţia aparţine Ministrului Sănătăţii, Andrei Usatîi, care, fiind prezent la evenimentul de inaugurare a Centrului comunitar pentru susținerea pacienților cu tuberculoză, a menționat că actualmente în Republica Moldova sunt create toate premizele ca situaţia epidemiologică în domeniul tuberculozei să fie ameliorată. Aceasta pentru că există o abordare integrată, holistică a problemelor legate de tuberculoză prin implicarea tuturor actorilor locali şi naţionali, ceea ce va face ca pacienții cu tuberculoză să se afle în vizorul specialiștilor din momentul în care au fost depistați până la vindecarea totală. Monitorizarea strictă a pacienţilor, acordarea unui spectru larg de servicii de asistenţă psihologică, socială, juridică, precum sunt dezvoltate prin intermediul celor zece Centre comunitare care vor fi deschise în acest an pe teritoriul Republicii Moldova (inclusiv în regiunea transnistreană), vor contribui la reducerea incidenței și la un control mai bun al tuberculozei.

În context, Primul Ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, prezent la eveniment, a recunoscut că pe de o parte se bucură că prin deschiderea acestui centru comunitar se realizează un obiectiv la nivel de asigurare a infrastructurii, oamenii vor beneficia de niște servicii de calitate, accesibile și într-un volum mult mai mare decât până acum, pe de altă parte, are un  sentiment de tristeţe pentru că datele statistice arată cât de gravă este această maladie şi cât de mult avem să muncim ca ea să dispară din societatea noastră. 
Domnul Vlad Filat a ținut să exprime recunoștință Fondului Global de combatere a SIDA, Tuberculozei, Malariei, tuturor partenerilor de dezvoltare, care acordă suport Republicii Moldova în combaterea tuberculozei, menționând că în continuare este foarte important ca să fie găsite și alocate resurse bugetare necesare pentru a obține o eficiență maximă în controlul acestei maladii.

Reiterând importanța deschiderii unui asemenea Centru pentru susținerea pacienților cu tuberculoză, dl Gheorghe Damaschin, coordonatorul programului de control al tuberculozei în raionul Strășeni și coordonatorul Centrului nou deschis a remarcat că succesul în tratamentul maladiei depinde doar 15-20% de poziţia medicului, celelalte 75-80% -  de mediul social, nivelul de trai, modul de alimentație a fiecărui pacient în parte.
Dl Damaschin a menționat, de asemenea, că în raionul Strășeni la evidență se află 146 de pacienți, dintre care, în tratament, se află 56 pacienți cu tuberculoză categoria I și II și 32 pacienți – cu tuberculoză rezistentă la preparate antituberculoase.

Până la sfârșitul anului curent, în cadrul proiectului ”Sporirea rolului pacientului și a comunității în controlul tuberculozei în Moldova”, finanțat de Fondul Global pentru combaterea HIV/SIDA, Tuberculozei și Malariei (runda 9) și implementat de Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate (Centrul PAS), vor mai fi deschise încă șase centre comunitare de acest fel.

Autor: Victoria Tataru

www.pas.md