IMSP - Institutul de Ftiziopneumologie "Chiril Draganiuc"

Limba site-lui:
  • Romanian
  • English
  • Russian

Cel mai mare omagiu pe care putem să i-l aducem ilustrului savant sunt succesele noastre în lupta cu tuberculoza

La 27 aprilie curent, la Institutul de Ftiziopneumologie ”Chiril Draganiuc” din  municipiul Chișinău, a avut loc conferinţa ştiinţifică "Actualități în etiologia, patogenia, profilaxia, diagnosticul și tratamentul tuberculozei și afecțiunilor pulmonare nespecifice", consacrată evenimentului de 80 de ani de la naşterea Medicului Emerit Chiril Draganiuc.

 Agenda conferinței a inclus mai multe subiecte de actualitate, printre care comunicări despre situația epidemiologică a tuberculozei în Republica Moldova; perfecționarea metodelor rapide de diagnosticare și testare a sensibilității M. tuberculosis; rezultatele supravegherii bolnavilor cu forme cronice de tuberculoză pulmonară în Republica Moldova; aspecte  epidemiologice ale coinfecției TB/HIV în municipiul Bălți, precum și unele prezentări axate pe actualitățile în afecțiunile pulmonare nespecifice.

La eveniment au fost prezente nume de referință din comunitatea medicală, foşti colegi de breaslă, discipoli,  oaspeţi de peste hotare, care şi-au amintit cu mult drag de clipele în care l-au avut alături pe Chiril Draganiuc.

Victor Punga, profesor, Institutul de Cercetări Ştiinţifice în Tuberculoză, Moscova
Chiril Draganiuc a fost, în primul rând, un om al cuvântului. Ce promitea – aceea realiza. Îmi amintesc adeseori de timpul când activam în funcție de Director al Institutului de Cercetări Ştiinţifice în Tuberculoză din Chişinău, iar Dumnealui – în postul de Ministru al Sănătății. Chiar dacă era o mare responsabilitate să mă aflu în fruntea Institutului respectiv, vreau să vă recunosc sincer că mie mi-a fost ușor și aceasta probabil din cauza că dl Chiril Draganiuc mă susținea în inițiativele pe care le aveam. În acea perioadă am reușit mai multe transformări de structură, ceea ce a făcut ca nivelul tuberculozei în Republica Moldova în acea perioadă să fie mic, comparativ cu țările vecine.

Nicolae Dolghii, ex-prim-viceministru al Sănătăţii
Ceea ce-l caracteriza pe chirurgul, omul de stat, Chiril Draganiuc era abordarea sistemică a problemelor, profunzimea examinării lor și acordarea atenției  tuturor aspectelor care sunt importante pentru găsirea unei soluţii optime. Avea verticalitate și poziţie personală în tot ce realiza, oferea suport și încredere subalternilor săi, acordându-le atenţie asemeni unui părinte, care își iubește la fel toţi copiii.
Mihai Popovici, directorul general al Institutului de Cardiologie, academician
Chiril Draganiuc avea o capacitate extraordinară de muncă. Este greu să-ţi imaginezi că într-o perioadă atât de scurtă se poate de realizat atât de multe...

Andrei Testemițanu, directorul general al Centrului Republican de Diagnosticare Medicală
În timpul cât a fost în fruntea Centrului Republican de Diagnosticare Medicală (instituție pe care a ctitorit-o), a reușit să formeze o echipă de profesionişti, îngrijindu-se permanent de calitatea serviciilor acordate populației. Faptele şi realizările sale vor fi păstrate mereu în sufletele noastre.
Eugen Țurcanu, medic-șef adjunct al Centrului Republican de Diagnosticare Medicală
Chiril Draganiuc încerca să îi convingă pe toți, încă în acele timpuri, că de tuberculoză trebuie să se ocupe toată medicina, nu doar medicii ftiziatri. Astăzi suntem convinși că de tuberculoză trebuie să se ocupe întreaga societate. 

După aceste amintiri, reevocate de cei care l-au cunoscut personal, am dorit să aflăm ce ar mai trebui de făcut pentru înveșnicirea numelui Chiril Draganiuc?

Victor Botnaru, directorul general al Institutului de Ftiziopneumologie ”Chiril Draganiuc”
Am ferma convingere că cel mai mare omagiu pe care i-l putem aduce eminentului doctor, manager, ministru, erou al muncii sunt succesele noastre în lupta cu tuberculoza. Totuși, dacă ne referim la lucrurile materiale, consider că pe blocul unde a locuit Chiril Draganiuc trebuie instalată o placă comemorativă. În acest sens, deja am înaintat un demers la Primăria municipiului Chișinău. Sperăm să găsim susținerea consilierilor de acolo și să avem un răspuns pozitiv în timpul cel mai apropiat.  

Dumitru Sain, profesor cercetător, Institutul de Ftiziopneumologie ”Chiril Draganiuc”
Odată ce Institutul de Ftiziopneumologie din Republica Moldova poartă numele lui Chiril Draganiuc, consider că este absolut necesar să existe un bust al Domniei Sale la intrarea în această instituție. Chiril Draganiuc a fost părintele ideii de a crea actualul Centru Republican de Diagnosticare Medicală, care este alăturat Institutului de Ftiziopneumologie “Chiril Draganiuc”. Aflându-se în fruntea Centrului Republican de Diagnosticare Medicală în perioada 1990-2004, Dumnealui a fost însuflețitorul colectivului de lucrători medicali, ridicând imaginea acestei instituții la una de mare prestigiu în țara noastră, dar și peste hotare. Privind în urmă la anii care au trecut, mă simt fericit că l-am avut alături, că am învățat de la el să muncesc cu abnegație, să fiu insistent și pedant în activitatea pe care o desfășor pentru a obține cele mai bune succese. Chiril Draganiuc ne-a învățat să lucrăm cu dăruire și să devenim buni profesioniști. Acestei chemări îi urmăm fără oboseală toată viața.