Răspândirea tuberculozei cu germeni rezistenţi este o problemă de sănătate publică, prevalenta multidrog rezistenţei fiind un indicator al eficienţei programelor de control al tuberculozei. Unele particularităţi ale controlului TB MDR (tratament cu durată prelungită, costuri crescute, rate de succes scăzute) fac din acest domeniu o preocupare prioritară în cadrul activităţilor de control al tuberculozei.
În prezent fenomenul rezistenţei medicamentoase a micobacteriei prezintă o problemă crucială în cadrul programelor de control al acestei maladii infecţioase pentru majoritatea ţărilor cu morbiditate înaltă a bolii.
În ultimii 10-15 ani, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) acordă o atenţie deosebită fenomenului dezvoltării rezistenţei şi a stabilit o serie de recomandări (în cadrul proiectelor DOTS plus) menite să controleze în special răspândirea infecţiilor cu germeni rezistenţi la medicamente antituberculoase.
La acest compartiment Republica Moldova înregistrează cele mai ridicate valori din Europa. Tuberculoza şi în special tuberculoza rezistentă are implicaţii sociale şi economice deosebite deoarece afectează, în special, populaţia la vârsta maximei activităţi profesionale. În aceste condiţii se impune a se acorda o atenţie prioritară acestei probleme de sănătate deosebit de grave. Pentru limitarea cât mai rapidă a infecţiei şi bolii în populaţie se axează în primul rând pe tratamentul regulat, direct observat pe toată durata necesară până la vindecare a tuturor cazurilor de tuberculoză înalt contagioasă.
În scopul instruirii continue a personalului implicat în realizarea activităţilor Programului Naţional de Control şi Profilaxie a Tuberculozei în perioada 02 - 05 noiembrie 2010 a fost organizat cursul de instruire cu tematica „Managementul tuberculozei multirezistente şi cu rezistenţă extinsă” cu participarea a 2 experţi internaţionali: prof. Giovanni Battista Migliori (WHO Collaborating Centre for TB and Lung Diseases, Tradate, Italy) şi prof. Christoph Lange (Research Centre Borstel, Germany). La curs au participat reprezentanţi de la Ministerul Sănătăţii, IMSP Institutul Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc”, Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „N.Testemitanu” SCTB Vorniceni, IMSP, SCMFP Chisinău, IMSP, Spitalul Municipal Bălţi, departamentului de penitenciare, coordonatori teritoriali Hînceşti, Orhei, Ialoveni, Străşeni, Bender.
Scopul cursului: consolidarea capacităţilor de control al tuberculozei multirezistente şi cu rezistenţă extinsă, îmbunătăţirea capacităţilor sistemului de depistare şi supraveghere a cazurilor de TB multirezistentă.
Obiectivul cursului a fost axat pe dezvoltarea continuă a capacităţilor necesare pentru planificarea, implementarea şi evaluarea programului de control al TB în era TB-MDR/XDR, în conformitate cu strategia recomandată de OMS, noua Strategie Stop TB. Au fost discutate diferite aspecte ale managementului MDR-TB: acestea sunt interconexe şi este necesar să fie oferite tuturor persoanelor „importante" implicate în implementarea strategiei DOTS-Plus.
Participanţii trainingului au luat cunoştinţă cu date recente din epidemiologia TB-MDR la nivel mondial, definirea MDR &XDR-TB, categorii de rezistenţă. Dezvoltarea MDR-TB, principiile de diagnosticare a cazurilor de MDR&XDR-TB, tratamentul pacienţilor cu TB MDR&XDR TB, monitorizarea cazurilor de TB MDR&XDR TB. Rezultatele tratamentului, managementul tratamentului la etapa de ambulator, terapii adjuvante pentru tratamentul TB-MDR, managementul cazurilor de TB şi TB-MDR, controlul înfecţiei in tuberculoză.
Cursul a fost binevenit atât pentru tinerii specialişti, cât şi pentru medicii cu experienţă avansată, deoarece ca metode de lucru au fost folosite discuţii interactive, exerciţii, rezolvarea problemelor, schimb de experienţă bilaterale.
Cursul de instruire a fost organizat de către Centrul pentru Politici şi Analize în Sănătate în cadrul implementării proiectului Fondului Global R. 8 „Fortificarea managementului tuberculozei rezistente în Republica Moldova“, de comun acord cu Ministerul Sănătăţii, Programul Naţional de Control al Tuberculozei şi IMSP Institutul Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc”.